Obavijesti comments

važna obavijest

PODRŠKA GRAĐANSKOJ INICIJATIVI U TRILJU

2.6.2020. u 14:36
Objavljeno:
   Martina Petrinović 2.6.2020. u 14:36
27. SVIBNJA 2020.
Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske kao krovno udruženje povjesničara umjetnosti u Hrvatskoj podržava građansku inicijativu za zaštitu fontane i skulpture Spomenik rijeci Cetini kipara Vanje Radauša postavljenog u Trilju 1958. godine.
Uvidom u dokumentaciju Projekta rekonstrukcije i uređenja gradskog parka Trilj u sklopu uređenja Gradskog parka Trilj predviđa se rekonstrukcija i premještanje skulpture za što je potrebno izraditi projekt. Za radove vezane uz spomeničku baštinu potrebno je prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u ovom slučaju nadležan je Konzervatorski odjel u Splitu.
Očekujemo da investitor Grad Trilj transparentno provodi projekt rekonstrukcije i uređenja Gradskog parka Trilj u skladu sa zakonom te pozitivan odnos prema očuvanju baštine u svojoj sredini.
važna obavijest

DUŠKO KEČKEMET (1923 - 2020.)

13.5.2020. u 15:10
Objavljeno:
   Martina Petrinović 13.5.2020. u 15:10
Uređeno:
   Martina Petrinović 13.5.2020. u 16:05

Napustio nas je dragi kolega Duško Kečkemet.

Duško Kečkemet, povjesničar umjetnosti rođen je 4. lipnja 1923. godine u Supetru na otoku Braču. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1949., gdje je doktorirao 1970. tezom o kiparu Ivanu Rendiću. Od 1949. kustos, a od 1960. do 1979. direktor Muzeja grada Splita, potom znanstveni savjetnik i direktor (do 1984.) Galerije Meštrović u Splitu te redovni profesor na Sveučilištu u Splitu od 1984. do 1993. godine.

Bavio se istraživanjem kulturne i umjetničke baštine Dalmacije od srednjeg vijeka do suvremenosti, u prvom redu Splita i njegove bliže okolice. Pisao je i o pomorstvu, povijesti filma, fotografiji, političkim previranjima tijekom 19. stoljeća u Splitu. Sustavno je pratio likovne izložbe u Splitu, angažirano pisao o urbanističkim problemima i konzervatorskim promašajima. Posebno se angažirao u obrani devastacije splitskoga groblja na Sustipanu te u preuređenju Rive. Brojnim monografskim tekstovima analizirao je djelatnost značajnih slikara i kipara 19. i 20. stoljeća u Dalmaciji (Rendić, Vidović, Dešković, Meštrović...).

Bibliografija radova dr. sc. Duška Kečkemeta je iznimno brojna, a uključuje novinske članke, enciklopedijske tekstove, stručne i znanstvene radove, vodiče, monografije i sintetske tekstove.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja. Uredništvo časopisa Kulturna baština posvetilo je br. 32 (2005.) Dušku Kečkemetu radi njegova velikog doprinosa u istraživanju dalmatinske prošlosti, kulture i umjetnosti. Svojim znanstvenim radom dao je golem doprinos boljem poznavanju umjetnosti u Splitu i cijeloj Dalmaciji. U prvom redu treba istaći njegove monografske obrade hrvatskih umjetnika 19. i 20. stoljeća. One sadržavaju opširne biografske podatke, povijesnoumjetničke analize, iscrpne kataloge i bibliografiju te su pouzdan temelj svim istraživačima koji proučavaju modernu umjetnost.

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske objavilo je njegove knjige Dujam Penić (1979.) i Grad za čovjeka: o dehumanizaciji suvremenog urbanizma (1981.), te je suizdavač monografija Ivan Rendić (1969.) i Silvije Bonacci Čiko (1987.).

Važan doprinos Kečkemet je ostvario istražujući djelatnost arhitekta i konzervatora Vicka Andrića. Posebno treba naglasiti njegovo sustavno pisanje o stranim istraživačima Dikolecijanove palače kao što su Roberta Adam, Louis Françoisa Cassas, Charles-Lous Clérisseau, Johann Bernard Fischer von Erlach i drugi. Prof. Kečkemet nije samo pomno pratio likovna zbivanja u Splitu nego se bez zadrške angažirao na obrani spomenika koji su u proteklom vremenu bili ugroženi samovoljom i neprimjerenim odlukama. U prvom redu treba izdvojiti njegovu upornu obranu staroga groblja na Sustipanu i splitske rive. Kao dugogodišnji ravnatelj Muzeja grada Splita obogatio je njegov fundus brojnim otkupima i sabiranjima, dok je kao profesor moderne umjetnosti odgojio niz generacija studenta. Svojim dugogodišnjim radom, nepreglednom bibliografijom i društvenim djelovanjem Duško Kečkemet dao je važan doprinos ne samo povijesti umjetnosti u užem smislu nego i popularizaciji umjetnika i spomenika te jačanju senzibiliteta u širim slojevima jer je svojim pisanjem više od pola stoljeća prisutan u ne samo u znanstvenim i stručnim publikacijama nego i u tiskanim i elektronskim medijima.

Duško Kečkemet dobitnik je Nagrade Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske „Radovan Ivančević“ za životno djelo 2011. godine za vrhunska ostvarenja na području povijesti umjetnosti koja su pridonijela njezinu razvoju i ugledu u Hrvatskoj i inozemstvu.

Duško Kečkemet u svojoj radnoj sobi u Ložišćima (Luka Bobovišća) na Braču; Foto Dragičević, snimljeno 1998.

 

važna obavijest

Objava 8. svibnja 2020.

8.5.2020. u 15:48
Objavljeno:
   Martina Petrinović 8.5.2020. u 15:48
Uređeno:
   Martina Petrinović 9.5.2020. u 15:49

Vlada Republike Hrvatske

Ured gradonačelnika Grada Zagreba

Ministarstvo graditeljstva i

prostornog uređenja Republike Hrvatske

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Ured Predsjednika Republike Hrvatske

 

Objava Radne skupine Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za obnovu povijesne jezgre Zagreba

Zabrinuto zbog trenutačne situacije oko posljedica potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb i u želji da kao krovna stručna organizacija aktivno sudjeluje u rješavanju problema, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske formiralo je ekspertnu radnu skupinu. Naši članovi i do sada su dali svoj doprinos istupanjem u javnim medijima, napose u raspravi o prvom prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice. Radna skupina okupljat će sve naše kolege koji se bave problematikom zaštite i obnove kulturnih dobara i javno nastupati u ime struke. Glavnom zadaćom Radna skupina smatra svoj udio u stvaranju koncepta obnove povijesne jezgre Grada Zagreba te je započela izradu prijedloga Nacrta smjernica za obnovu povijesne jezgre Zagreba.

Na konstituirajućem sastanku odlučili smo obratiti se državnim i gradskim institucijama i upozoriti na sljedeće:

1. Sanacija šteta, odnosno hitne intervencije u povijesnoj jezgri, sedam tjedana nakon razornog potresa saniraju se sredstvima donacija i privatnim sredstvima, a ne i sredstvima državnog i gradskog proračuna. Pozivamo Državu i Grad da što prije u svoje proračune uključe odgovarajuća sredstva, kako je to uobičajeno u slučajevima prirodnih katastrofa.

2. Zabrinjava nas otezanje donošenja Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice. Očekujemo da se Zakon što prije stavi u javnu raspravu, u kojoj ćemo iznijeti naše stajalište o njegovom prijedlogu.  

3. Povijesnom ambijentu i pojedinim arhitektonskim spomenicima u njemu mora se pristupati interdisciplinarnim odlučivanjem i radom. Stoga u tijelu koje će se baviti donošenjem plana obnove povijesne jezgre Zagreba i njegovom realizacijom moraju sudjelovati stručnjaci iz područja arhitekture, urbanizma, povijesti umjetnosti, arhitektonskog konzerviranja, restauriranja i relevantnih društvenih znanosti koji će biti ravnopravni partneri u provođenju radova.

 

U Zagrebu, 8. svibnja 2020.

 

dr. sc. Franko Ćorić, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

dr. sc. Dragan Damjanović, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Ivana Haničar Buljand. i. a., Institut za povijest umjetnosti

dr. sc. Katarina Horvat-Levaj, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti

dr. sc. Snješka Knežević, znanstvena savjetnica u miru

dr. sc. Irena Kraševac, Institut za povijest umjetnosti

dr. sc. Zvonko Maković, predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske

dr. sc.  Marko Špikić, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

 

Objava - memorandum

važna obavijest

Platforma obnovi.zg

8.5.2020. u 15:00
Objavljeno:
   Martina Petrinović 8.5.2020. u 15:00

Od danas je platforma obnovi.zg dostupna za pretraživanje.

Pozivamo autore i sve koji posjeduju dokumentaciju korisnu za proces obnove Zagreba nakon potresa da sudjeluju u širenju otvorene baze podataka obnovi.zg.
http://obnovi-zg.uha.hr/

 

 

važna obavijest

U MEDIJIMA

29.4.2020. u 12:02
Objavljeno:
   Martina Petrinović 29.4.2020. u 12:02

INTERVJU TJEDNA

yammat.fm

102,5 FM

srijeda, 29. travnja 2020.

13:00 - 13:40

 

U emisiji Intervju tjedna na radiju yammat.fm gostuje predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske Zvonko Maković.

U trajanju od 40 minuta u informativnom programu radio donosi razgovor s osobom iz svijeta politike, biznisa ili javnoga života o temama koje su obilježile tjedan na izmaku.

 

https://yammat.fm/

 

 

važna obavijest

Vizualne umjetnosti i baština u medijima: dan sjećanja na Ružicu Šimunović

27.4.2020. u 09:53
Objavljeno:
   Martina Petrinović 27.4.2020. u 09:53
Uređeno:
   Martina Petrinović 27.4.2020. u 12:10

Kako je najavljeno, The Frith Street Gallery iz Londona omogućila je pristup filmu Tacite Dean Event for a Stage (2015.). Uživajte u umjetnosti u danu sjećanja na Ružicu Šimunović!
Tacita Dean, Event for a Stage, 2015.
16 mm film u boji, optički zvuk, 50 minuta
Datum: 27. travnja 2020. (Vizualne umjetnosti i baština u medijima: dan sjećanja na Ružicu Šimunović, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske)
Omogućila: The Frith Street Gallery, London
Izjava Tacite Dean: »Event for a Stage sam snimila na 16 mm vrpci s glumcem Stephenom Dillaneom 2015. godine. Uobičajeno prikazujem ovaj rad kao film u galerijama i muzejima, a povremeno i u kinima. Uvijek sam bila odlučna da prikazujem svoje filmove u mediju za koje su napravljeni i namjeravani biti prikazani. Stoga nikada nisam dozvoljavala njihov prijenos putem interneta, čak ni digitalne projekcije. Film je drugačiji u postupku rada i načinu kako se gleda pa sam se tijekom godina zalagala za to da fotokemijski mediji ostanu na raspolaganju vizualnim i filmskim umjetnicima, a mišljenja sam da se to najbolje radi tako da nastavim radom i pikazivanjem svojih radova na filmu.« Tacita Dean, 3. travnja 2020., Berlin.
(izvor: https://www.frithstreetgallery.com/audiov…/event-for-a-stage, opsežniji impressum filma)
Glumac: Staphen Dillane
Razvijanje: FotoKem, California
Snimljeno na: Kodak Motion Picture Film
Sunaručitelj: Carriageworks i 19th Biennale u Sydneyu u suradnji s ABC RN i
s podrškom Frith Street Gallery, London te Marian Goodman Gallery, New York/Pariz
Izvedba snimljena između 1. i 4. svibnja 2014. u multimedijalnom centru Carriageworks u Sydneyu
Pročitani ulomak O marionetskom kazalištu (Über das Marionettentheater) Heinricha von Kleista (1810.) prilagođen je prema prijevodu On the Marionette Theatre Idrisa Parrya, objavljenom u Hand to Mouth and Other Essays, Carcanet Press, 1981.

Poveznica za gledanje filma Event for a Stage (2015.): https://vimeo.com/201115831
Lozinka za članove DPUH: fi-lm3678h
do ponoći 27. travnja 2020.

© Tacita Dean. Sva prava pridržana. Niti jedan dio ovoga rada ne smije biti reproduciran, dijeljen ili prenašan u bilo kojem obliku, ni na koji način.

važna obavijest

NAJAVA

21.4.2020. u 19:14
Objavljeno:
   Martina Petrinović 21.4.2020. u 19:14

Vizualne umjetnosti i baština u medijima: dan sjećanja na Ružicu Šimunović

ponedjeljak, 27. travnja 2020. od 12.00 do 22.00

Tacita Dean, Event for a Stage (2015.)

Godišnjica preranoga odlaska likovne kritičarke, povjesničarke umjetnosti i urednice na Hrvatskom radiju Ružice Šimunović (Rijeka, 23. studenoga 1960. – Washington D.D. 27. travnja 2018.), koju obilježavamo skupom pod naslovom Vizualne umjetnosti i baština u medijima: dan sjećanja na Ružicu Šimunović, zatekla nas je u situaciji zbog koje je odgovorno „ostati doma“. Pomoć u želji da se ona ipak obilježi pristigla je ... iz Londona, grada u kome je naša preminula članica započela svoju likovno-kritičarsku djelatnost početkom 1990-ih, u vrijeme kada su stasali i Mladi britanski umjetnici (eng. Young British Artists; YBA), a među njima i Tacita Dean (Canterbury, Kent 1965.), sada jedna od napoznatijih britanskih umjetnica, članica Royal Academy of Arts, odlikovana međunarodnim stručnim i britanskim državnim nagradama. Njezinu retrospektivu (2018.) istovremeno priređenu u tri ključne londonske galerijske i muzejske ustanove: Mrtva priroda u National Gallery, Portret u National Portrait Gallery i Krajolik u Royal Academy of Arts, The Guardian je proglasio povijesnom, a umjetnicu celuloidnom heroinom. Zbog posvećenosti umjetničkom radu u mediju filma i to gotovo već napuštenom tehnologijom celuloidne vrpce, najčešće legendarnom šesnaesticom, Tacita Dean ne dozvoljava prikazivanje svojih djela (filmova) izvan galerija ili kino dvorana, kao ni njihove digitalne prijevode. Međutim, na molbu DPUH-a da za svoje članove prikaže njezino prvo djelo performativnoga značaja – Event for a Stage (2015.; 16 mm, 50 min, sudjeluje glumac Stephen Dillane) – kao prilog ovogodišnjem programu Vizualne umjetnosti i baština u medijima: dan sjećanja na Ružicu Šimunović, Tacita Dean je potvrdno odgovorila i dozvolila da se u ponedjeljak 27. travnja 2020. od podneva do deset navečer (12.00-22.00) to i provede. Nakon umjetnice koja je dala pristanak, najzaslužniji za tu počast preminuloj kolegici Ružici Šimunović i neočekivanu povlasticu članovima DPUH-a je likovni kritičar, kustos i galerist Dale McFarland iz The Frith Street Gallery (osnovala Jane Hamlyn 1989.; https://www.frithstreetgallery.com/), koja zastupa Tacitu Dean i druge vrhunske umjetnike, pa umjetnici, njemu i svima zaslužni za tu poruku iz Londona od srca uzvraćamo najboljim željama i zahvalom iz Zagreba i Hrvatske od srca.

U ponedjeljak 27. travnja 2020. prijepodne The Frith Street Gallery javit će način na koji se filmu može pristupiti, a DPUH će to prenijeti svojim članovima putem mrežne stranice (http://www.dpuh.hr/) i facebook stranice DPUH-a.

vizual: Željko Badurina: "Red Ružica", 2006., izložba "United", Galerija SC, Zagreb.

važna obavijest

CIHA - pismo podrške

20.4.2020. u 22:27
Objavljeno:
   Martina Petrinović 20.4.2020. u 22:27
Uređeno:
   Martina Petrinović 20.4.2020. u 22:27

Comité international d'histoire de l'art (CIHA), međunarodna krovna organizacija povjesničara umjetnosti uputila je 19. travnja 2020. Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske pismo podrške povodom potresa koji je zadesio Zagreb i okolicu u vrijeme pandemije.
Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske kao član CIHA-e značajno promiče istraživanja hrvatske i europske umjetnosti te povezuje stručnjake i institucije s ciljem zaštite hrvatske umjetnosti i kulture. U ovom trenutku odgovornost je Hrvatske, ali i svijeta zaštiti Zagreb kao središte kulture i veliki broj njegovih povijesnih građevina te značajnih zbirki europske umjetnosti. CIHA podržava napore da se popišu štete, restaurira i konzervira povijesna baština, muzeji i zbirke uz želju da Hrvatska postane značajno središte južne Europe i most između istočne i zapadne umjetnosti i kulture.
CIHA podupire hrvatske povjesničare umjetnosti i korake koje poduzima vlast.
Međunarodna zajednica je na raspolaganju za pružanje podrške i pomoći da se zaštiti umjetnost i baština, no sigurni smo da građani Hrvatske imaju kapacitete da nadvladaju poteškoće, nadjačaju pandemiju i obnove svoju prekrasnu domovinu.
U ime CIHA-e pismo su potpisali
LaoZhu, predsjednik
Tristan Weddigen
Jean-Marie Guillouët

Pismo - PDF

 

važna obavijest

ElPUB2020 konferencija

20.4.2020. u 22:20
Objavljeno:
   Martina Petrinović 20.4.2020. u 22:20
Uređeno:
   Martina Petrinović 20.4.2020. u 22:25

ElPub 2020 - 24. međunarodna konferencija o elektroničkom izdavaštvu počinje 21. travnja 2020. na Twitteru, a bit će riječi i o našem Peristilu!
24th International Conference on Electronic Publishing Charting the Futures(s) of Digital Publishing
Konferenciju organizira University College London i ovih dana se trebala održati u Kataru, no zbog #CoVid-19 održat će se hibridna online konferencija s video predavanjima i tweetovima.
Konferencija traje cijeli dan i počinje u 8:25, a prvo predavanje održat će Paul Uhlmann (Australia) - Artists’ Books as Material Objects of Resistance in The Digital Age
https://elpub2020.org/programme/

 

važna obavijest

obnovi.zg

16.4.2020. u 16:21
Objavljeno:
   Martina Petrinović 16.4.2020. u 16:21

Poštovane kolegice I kolege,

Pozivamo vas da svojim prilozima sudjelujete u kreiranju Otvorene stručne platforme obnovi.zg za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima.

Online platformu pokrenulo je Hrvatsko udruženje arhitekata. Pozivamo članove Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske da pridonesu ovoj bazi tako da tekstove relevantne za Zagreb koji su objavljeni u znanstvenom časopisu Peristil koji izlazi od 1954. godine povežu s bazom http://obnovi-zg.uha.hr/ Svi članci Peristila dostupni su na Portalu hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa HRČAK https://hrcak.srce.hr/peristil u otvorenom pristupu.

Kako bismo u kriznoj situaciji što prije došli do kvalitetnih i stručno utemeljenih odluka, potrebno je u sakupljanje i razmjenu relevantne raznorodne dokumentacije uključiti što širi krug stručne i zainteresirane javnosti te međusobno povezati sve institucije i pojedince s korisnim i vrijednim iskustvima, jer su prijenos i dijeljenje informacija jedan od ključnih preduvjeta za osmišljavanje uspješnih, stručnih i provedivih rješenja za obnovu.

Stoga su pozvani svi zainteresirani da se uključe u stručnu raspravu o mogućim modelima obnove i stvaranje otvorene online platforme o graditeljskom fondu i baštini Zagreba kao i o primjerima sanacije posljedica potresa. Cilj je doprinijeti kvaliteti obnove formiranjem mjesta za razmjenu podataka koji su inače raspršeni po brojnim pojedinačnim izvorima i razvijenim bazama u interdisciplinarnu cjelinu.

Platforma obnovi.zg  je javno dostupna za registracije, prijave, unos i uređivanje podataka na poveznici http://obnovi-zg.uha.hr/

Upute su dostupne na http://uha.hr/ow/wp-content/uploads/2020/04/obnovi-zg_upute.pdf