Radna skupina za obnovu povijesne cjeline Zagreba

Objava Radne skupine Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za obnovu povijesne jezgre Zagreba

Zabrinuto zbog trenutačne situacije oko posljedica potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb i u želji da kao krovna stručna organizacija aktivno sudjeluje u rješavanju problema, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske formiralo je ekspertnu radnu skupinu. Naši članovi i do sada su dali svoj doprinos istupanjem u javnim medijima, napose u raspravi o prvom prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice. Radna skupina okupljat će sve naše kolege koji se bave problematikom zaštite i obnove kulturnih dobara i javno nastupati u ime struke. Glavnom zadaćom Radna skupina smatra svoj udio u stvaranju koncepta obnove povijesne jezgre Grada Zagreba te je krenula s izradom prijedloga Nacrta smjernica za obnovu povijesne jezgre Zagreba.

Na konstituirajućem sastanku odlučili smo obratiti se državnim i gradskim institucijama i upozoriti na sljedeće:

1. Sanacija šteta, odnosno hitne intervencije u povijesnoj jezgri, sedam tjedana nakon razornog potresa saniraju se sredstvima donacija i privatnim sredstvima, a ne i sredstvima državnog i gradskog proračuna. Pozivamo Državu i Grad da što prije u svoje proračune uključe odgovarajuća sredstva, kako je to uobičajeno u slučajevima prirodnih katastrofa.

2. Zabrinjava nas otezanje donošenja Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice. Očekujemo da se Zakon što prije stavi u javnu raspravu, u kojoj ćemo iznijeti naše stajalište o njegovom prijedlogu.  

3. Povijesnom ambijentu i pojedinim arhitektonskim spomenicima u njemu mora se pristupati interdisciplinarnim odlučivanjem i radom. Stoga u tijelu koje će se baviti donošenjem plana obnove povijesne jezgre Zagreba i njegovom realizacijom moraju sudjelovati stručnjaci iz područja arhitekture, urbanizma, povijesti umjetnosti, arhitektonskog konzerviranja, restauriranja i relevantnih društvenih znanosti koji će biti ravnopravni partneri u provođenju radova.

U Zagrebu, 8. svibnja 2020.

 

dr. sc. Franko Ćorić, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

dr. sc. Dragan Damjanović, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Ivana Haničar Buljan d. i. a., Institut za povijest umjetnosti

dr. sc. Katarina Horvat-Levaj, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti

dr. sc. Snješka Knežević, znanstvena savjetnica u miru

dr. sc. Irena Kraševac, Institut za povijest umjetnosti

dr. sc. Zvonko Maković, predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske

dr. sc.  Marko Špikić, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu